titel_home

Andere werkplekken

Rechten & plichten

Wereldwijd is er afgesproken dat er algemene mensenrechten zijn. Het belangrijkste recht is dat we allemaal vrij en gelijkwaardig zijn. Voor jou betekent dit dat je niet gedwongen mag worden om te werken (of je geld af te staan) en het betekent dat er niemand meer of minder waard is dan jij.

Heb jij het vermoeden dat een collega minderjarig is of wordt gedwongen om te werken, of is dit bij jouzelf het geval? Dan kun je anoniem een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem. Je kunt ook hulp zoeken bij SHOP of contact opnemen met Spot 46.

Rechten

Als seksueel dienstverlener heb je de volgende rechten in het bijzonder:

  • je hebt het recht om seksuele diensten en/of klanten te weigeren
  • je hebt het recht om te beginnen en te stoppen met werken wanneer jij dat wilt
  • je hebt recht op het geld wat je verdiend hebt
  • je hebt het recht om het gebruik van verdovende middelen (alcohol en/of drugs) te weigeren
  • je hebt het recht om te kiezen welke kleding je draagt


Zeker als je thuis of op straat werkt is het belangrijk om op je veiligheid te letten. Zorg ervoor dat er altijd iemand van op de hoogte is waar je bent en met wie je bent. Daarnaast is het belangrijk om te weten wie je kunt bellen als je in nood bent (politie – 112).

Plichten

Behalve rechten heb je ook plichten.

Er is een minimum leeftijd van 21 jaar en je moet in Nederland arbeid mogen verrichten. In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je krijgt een boete als je die niet hebt.

In Nederland is het zo geregeld dat als je geld ontvangt uit werk, dat je daar belasting over moet betalen. Seksueel dienstverleners werken vaak volgens een van de volgende werkvormen:

  • Als ZZP'er (je moet dan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel hebben)
  • Via het opting-in systeem 
  • Aansluiten bij een coöperatie


Wil je weten welke vorm voor jou geschikt is? Kijk onder het hoofdstuk Belastingdienst of neem contact op met Spot 46.

Wat kan Spot 46 voor jou betekenen?

Heb je twijfels over wat je wel of niet kan weigeren? Heb je het idee dat je rechten worden geschonden? Wil je een zorgverzekering aanvragen? Neem contact op met Spot 46.