titel_home

Club / privéhuis

Werkvormen

Een club of privéhuis kan kiezen tussen twee werkvormen. Afhankelijk van wat de club of het privéhuis waar jij werkt heeft gekozen, werk je via het opting-in systeem of via een coöperatie.

Opting-in systeem

Bij het opting-in systeem werk je niet in loondienst of als zelfstandige. De exploitant van de club/ privéhuis heeft een overeenkomst met de Belastingdienst en draagt belasting af. Er wordt omzetbelasting betaald over alles wat de klant betaalt en loonbelasting over wat je verdient. Let op! Via het opting-in systeem betaal je niet je sociale verzekeringen zoals arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioen en werkloosheidsverzekering. Voor meer informatie over opting-in, klik hier

Net als alle inwoners van Nederland moet je nog wel jaarlijks inkomstenaangifte doen bij de Belastingdienst. Een boekhouder kan jou hierbij helpen als je er zelf niet uit komt.

De exploitant is niet jouw baas. Hij of zij kan bijvoorbeeld niet van jou vragen dat je heel de dag aanwezig bent en dat je elke klant accepteert. Zorg er voor dat je van te voren goede afspraken maakt over wat er van jou verwacht wordt en wat je van de exploitant kunt verwachten. Denk hierbij aan werktijden, kamervoorschriften, kledingvoorschriften en alcohol-/ drugsgebruik.

Coöperatie

Er bestaat een mogelijkheid om je als seksueel dienstverlener aan te sluiten bij een coöperatie. Er is namelijk een coöperatie speciaal voor seksueel dienstverleners. Elke maand maak je het geld wat je verdiend hebt naar hen over. Zij dragen de nodige belasting voor je af en betalen de sociale verzekeringen. Wat er daarna netto overblijft is voor jou. Je krijgt hier een maandelijks overzicht van en daarmee kan je bij instanties aantonen wat je inkomsten zijn.

Ook als je aangesloten bent bij de coöperatie moet je zelf jaarlijks aangifte van je inkomsten doen bij de Belastingdienst.

Boekhouding

Ook al wordt er via opting-in of de coöperatie een gedeelte van je geldzaken geregeld, is het verstandig om zelf je inkomsten en uitgaven bij te houden. Dit kan gemakkelijk via een kasboekje. Je bent zelf verantwoordelijk voor je financiën dus is een overzicht hiervan erg belangrijk.

Wat kan Spot 46 voor jou betekenen?

Wil je meer informatie over het opting-in systeem? Vraag je je af hoe het precies is geregeld bij de coöperatie? Wil je meer informatie over sociale verzekeringen? Neem contact op met Spot 46.