titel_home

Club / privéhuis

Rechten & plichten

Wereldwijd is er afgesproken dat er algemene mensenrechten zijn. Het belangrijkste recht is dat we allemaal vrij en gelijkwaardig zijn. Voor jou betekent dit dat je niet gedwongen mag worden om te werken (of je geld af te staan) en het betekent dat er niemand meer of minder waard is dan jij.

Heb jij het vermoeden dat een collega minderjarig is of wordt gedwongen om te werken, of is dit bij jouzelf het geval? Dan kun je anoniem een melding maken bij Meld Misdaad Anoniem. Je kunt ook hulp zoeken bij SHOP of contact opnemen met Spot 46.

Rechten

Als seksueel dienstverlener heb je de volgende rechten in het bijzonder:

  • je hebt het recht om seksuele diensten en/of klanten te weigeren
  • je hebt het recht om te beginnen en te stoppen met werken wanneer jij dat wilt (vaak gebeurt dit in overleg met de eigenaar)
  • je hebt recht op het geld wat je verdiend hebt
  • je hebt het recht om het gebruik van verdovende middelen (alcohol en/of drugs) te weigeren
  • je hebt het recht om te kiezen welke kleding je draagt

Plichten

Behalve rechten heb je ook plichten.

Er is een minimum leeftijd van 21 jaar en je moet in Nederland arbeid mogen verrichten. In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je krijgt een boete als je die niet hebt.

Als je in een club of privéhuis werkt geldt in het bijzonder dat je de plicht hebt om volgens een van de volgende werkvormen te werken:

  • je moet werken via het opting-in systeem of
  • je moet je aansluiten bij de coöperatie

Wat kan Spot 46 voor jou betekenen?

Heb je twijfels over wat je wel of niet kan weigeren? Heb je het idee dat je rechten worden geschonden? Wil je meer weten over wat je moet regelen om te werken via het opting-in systeem of de coöperatie? Neem contact op met Spot 46.