titel_home

Ramen

Werkvormen

Als je achter het raam werkt, dan word je gezien als zelfstandig ondernemer (ZZP-er). Dit houdt in dat je ingeschreven moet staan bij de Kamer van Koophandel en zelf je belastingaangifte moet doen. Een andere optie is om je aan te sluiten bij een coöperatie speciaal voor seksueel dienstverleners.

Zelfstandig ondernemer

Bij de Kamer van Koophandel kun je je inschrijven in het handelsregister. Hiervoor heb je nodig:

  • bedrijfsnaam
  • contactgegevens (eventueel correspondentie adres)
  • persoonlijke gegevens (burgerservicenummer en inschrijving gemeentelijke basis administratie)

De gegevens in het handelsregister zijn openbaar, onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om privégegevens af te schermen. Je betaalt eenmalig een inschrijfvergoeding van €50. De Kamer van Koophandel geeft je gegevens door aan de Belastingdienst en je ontvangt direct een btw-nummer.

Belastingaangifte

Net als elke zelfstandige ondernemer moet je belasting betalen over wat je verdient. Een gedeelte van de kosten (condooms, attributen enz.) die je maakt om te kunnen werken krijg je weer terug van de belastingdienst.

In een kasboek kan je bijhouden wat je dagelijks verdient en uitgeeft. Een boekhouder kan aan de hand van die gegevens aangifte bij de Belastingdienst doen voor jou. De kosten van een boekhouder zijn ongeveer €450 per jaar.

De werknemers bij de Belastingdienst hebben een geheimhoudingsplicht en mogen alleen met akkoord van de officier van justitie jouw gegevens delen met bijvoorbeeld de politie of sociale dienst.

Coöperatie

Er bestaat een mogelijkheid om je als seksueel dienstverlener aan te sluiten bij een coöperatie. Er is namelijk een coöperatie speciaal voor seksueel dienstverleners. Elke maand maak je het geld wat je verdiend hebt naar hen over. Zij dragen de nodige belasting voor je af en betalen de sociale verzekeringen. Wat er daarna netto overblijft is voor jou. Je krijgt hier een maandelijks overzicht van en daarmee kan je bij instanties aantonen wat je inkomsten zijn.

Ook als je aangesloten bent bij de coöperatie moet je zelf jaarlijks aangifte doen van je inkomsten bij de Belastingdienst.

Wat kan Spot 46 voor jou betekenen?

Wil je hulp bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel? Wil je in contact worden gebracht met een betrouwbare boekhouder? Wil je meer informatie over jouw privacy bij de Belastingdienst? Meer weten over de werkwijze van de coöperatie? Neem contact op met Spot 46.