titel_home

Transgender

Gezondheid

Je lichaam speelt een grote rol bij het werken in de seksuele dienstverlening. Daarom is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en gezond te blijven.

Voeding

Voeding is de brandstof voor je lichaam hoe je planning er ook uit ziet, het is belangrijk om drie hoofdmaaltijden te eten op een dag. Daarnaast kun je drie à vier maal per dag iets tussendoor eten zoals een appel of cracker. Probeer gevarieerd te eten. Groente en fruit zijn belangrijk om elke dag te eten omdat je dan genoeg vitaminen en vezels binnen krijgt.

Slaap

Slaap is dé manier om de hersenen op te laden en klaar te maken voor de nieuwe dag. Je hersenen krijgen de kans om alle gegevens te reorganiseren, nieuw geleerde informatie beter te verwerken en herinneringen te organiseren. Voor een volwassene is 8 uur slaap voldoende.

Veilig werken

Aan de binnenkant van je anus en je mond zitten slijmvliezen. Wanneer er contact is met sperma of bloed met slijmvliezen kun je een soa of HIV oplopen. Daarom is het belangrijk om altijd een condoom te gebruiken. Het gebruik van een condoom beschermt jou en de klant.

Vind jij gezond werken belangrijk?

Doe dan het volgende:

  • als je geen klachten hebt, doe dan vier keer per jaar een soa onderzoek. Dit bestaat uit een bloedonderzoek en/of een orale, urine, vaginale en anale zelftest. Deze testen kun je op elke woensdag van 18.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 13:30-16:00 uur gratis en op vertrouwelijke basis doen bij Spot 46. Je hoeft hier geen afspraak voor te maken.
  • laat je altijd testen als het condoom is geklapt of als je onveilige seks hebt gehad.
  • heb je klachten? Laat je voor de zekerheid dan spoedig testen. Dit kan 5 dagen per week bij het Centrum Seksuele Gezondheid.

Transitie en transformatie

Transitie betekent het persoonlijke en sociale proces wat je doormaakt in de verandering naar de gender die past bij jou identiteit. Dit proces is niet makkelijk en kan lang duren. Dit proces staat los van lichamelijke verandering en praktische regelzaken zoals een naamsverandering.

Als transgender kun je de wens hebben om medische behandelingen te ondergaan om meer uiterlijke kenmerken te hebben van een man of vrouw. Sommige transgenders hebben de wens om een gehele geslachtsverandering te ondergaan. In Nederland zijn er twee gendercentra namelijk bij het VUmc Amsterdam en het UMC Groningen. In Nederland wordt een traject aangeboden aan jongeren vanaf 12 jaar en ouder. De eerste operatie wordt pas gedaan vanaf 18 jaar of ouder.

Er zijn transgenders die experimenteren met het gebruik van siliconen en hormonen om uiterlijke kenmerken te creëren die meer passen bij kun identiteit. Het experimenteren met deze producten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee.

Wat kan Spot 46 voor jou betekenen?

Wil je weten hoe je in contact komt met mensen of organisaties die ervaring hebben met genderdiversiteit? Wil je meer informatie over gezondheid? Neem contact op met Spot 46.