titel_home

Vrouw

Zwangerschap

Als seksueel dienstverlener wordt er fysiek veel van je gevraagd. Sekswerk en zwangerschap is dan ook niet altijd makkelijk te combineren. De eerste maanden van je zwangerschap kun je last hebben van misselijkheid en je kunt je moe voelen. Het kan voorkomen dat je om deze redenen minder zin hebt in seks. Rond de vierde à vijfde maand van je zwangerschap groeit je buik en ga je zien dat je zwanger bent. De groei van de buik is bij elke vrouw verschillend. Je buik kan in de weg gaan zitten bij het uitvoeren van je werk. Naast dat je lichamelijk merkt dat er veel verandert, zal er veel in je leven veranderen als je een kindje hebt.

Lichamelijke gezondheid

Seks hebben is in de eerste zes maanden van je zwangerschap niet schadelijk voor de baby. Ruwe seks kan dat wel zijn. Het is belangrijk om goed te luisteren naar je lichaam en alleen standjes te doen die je aankunt.

Het is aan te raden de verloskundige, je huisarts en/of de gynaecoloog te vertellen dat je werkt in de seksuele dienstverlening. Zij kunnen je dan beter advies geven over je zwangerschap en je gezondheid. Ook is het aan te raden je te laten testen op soa. Heb je een soa? Dan kun je behandeld worden of er kunnen maatregelen genomen worden om te voorkomen dat de soa overgedragen wordt op de baby.

Zwangerschapsverlof

Je hebt recht op zestien weken zwangerschapsverlof. Dit kan zes weken voor de uitgerekende datum zijn en tien weken na de bevalling of vier weken voor de uitgerekende datum en twaalf weken na de bevalling.

Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je een ZEZ-uitkering voor zelfstandigen aanvragen via het UWV. 

Afhankelijk van jouw status en de afspraken die je hebt gemaakt met de exploitant kun je bij opting-in een ZEZ- of een WAZO-uitkering  aanvragen. Ben je geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als ondernemer? Dan kun je een ZEZ-uitkering aanvragen. Ben je geen ondernemer? Vraag dan een WAZO-uitkering aan.

Ben je aangesloten bij de coöperatie, dan word je doorbetaald tijdens je zwangerschapsverlof. Dit komt omdat je via de coöperatie in loondienst bent en sociale verzekeringen hebt afgedragen. Je kunt bij de coöperatie aangeven dat je zwangerschapsverlof wilt en wanneer. In overleg met hen kun je de aanvraag voor zwangerschapsverlof bij het UWV neerleggen.

Ongewenst zwanger

Het kan voorkomen dat je ongewenst zwanger bent. Je kunt dan kiezen voor een abortus. Je gaat hiervoor naar een abortuskliniek. In verband met infectiegevaar wordt er aangeraden om de twee weken na de abortus geen seks te hebben.

Ben je zwanger en vindt je het lastig om een keuze te maken over een eventuele abortus? Er is een organisatie die met je mee kan denken en jou kan helpen bij het maken van een keuze. Klik hier voor meer informatie over Fiom. 

Wat kan Spot 46 voor jou betekenen?

Ben je op zoek naar een verloskundige? Wil je praten over je zwangerschap en hoe het is om te werken? Wil je weten welke mogelijkheden er zijn voor zwangerschapsverlof? Heb je behoefte aan meer informatie over een abortus? Neem dan contact op met Spot 46.