titel_home

Wat is een soa en hoe kan ik een soa voorkomen?

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Het zijn ziektes die je kunt krijgen als je onveilige seks hebt. Sommige soa’s zijn ernstig, andere zijn vooral lastig.

Er zijn virale en bacteriële soa’s

  • virale soa’s blijven meestal in je lichaam aanwezig waardoor je besmettelijk blijft. Dit betekent niet dat je altijd klachten hebt. Het verschilt per persoon hoe vaak de klachten terugkomen. Voorbeelden van virale soa’s zijn herpes, HIV, hepatitis B en wratjes.
  • bacteriële soa’s zijn vaak goed te genezen. Het is wel belangrijk dat je niet te lang met een bacteriële soa blijft doorlopen, anders kan het nare gevolgen hebben. Voorbeelden van bacteriële soa’s zijn chlamydia, gonorroe en syfilis.


Je kunt een soa oplopen als je onveilige seks hebt. Onveilige seks is neuken zonder condoom, pijpen zonder condoom of beffen zonder beflapje. Ook van droogneuken kan je een soa oplopen. Bij droogneuken gaat de penis niet in de vagina of anus. Ze worden alleen tegen elkaar aangewreven. Dit wordt ook wel slijmvliescontact genoemd. Ook als het condoom scheurt of afglijdt loop je risico. Als dit gebeurt, kun je na 10 dagen een soa test doen.

Door veilige seks te hebben, kun je een soa voorkomen. Meer informatie over gezondheid is te vinden op onze website of op de website van het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG Haaglanden). Voor persoonlijk advies kun je elke vrijdagmiddag naar het spreekuur komen van het CSG Haaglanden bij Spot 46.

Hoe herken ik een soa/HIV?

Vaak merk je niet dat je een soa hebt. Je hebt dan geen klachten of alleen vage klachten. Zonder dat je het merkt, kan de soa schadelijk zijn voor je lichaam. En je kunt de soa wel doorgeven!

Klachten van een soa kunnen zijn:

  • pijn of branderig gevoel bij het plassen
  • meer afscheiding uit de vagina, of afscheiding uit de penis
  • pijn of bloed tijdens of na de seks
  • onderbuikpijn en/of koorts
  • blaasjes en/of wratjes op of rondom de geslachtsdelen


Als je een soa hebt, ben je besmettelijk en is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk laat behandelen. Na de behandeling is het verstandig om een week geen seks te hebben zodat je lichaam kan herstellen en je de soa niet aan je klanten doorgeeft. Bij een virale soa blijf je besmettelijk. Het is dan extra belangrijk om je goed te beschermen met condooms/ beflapje. Soms kun je een negatief werkadvies krijgen van een sociaal verpleegkundige van het CSG Haaglanden.

Het officiële advies voor seksueel dienstverleners geldt als volgt:

  • als je geen klachten hebt, doe dan vier keer per jaar een soa onderzoek. Dit bestaat uit een bloedonderzoek en/of een orale, urine, vaginale en anale zelftest. Deze testen kun je op woensdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur en vrijdagmiddag tussen 13:30 en 16:00 gratis en op vertrouwelijke basis doen bij Spot 46. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.
  • laat je altijd testen als het condoom is geklapt of als je onveilige seks hebt gehad.
  • heb je klachten? Laat je voor de zekerheid dan spoedig testen. Dit kan 5 dagen per week bij het CSG Haaglanden.