titel_home

Transgender

Werk en privé

Als seksueel dienstverlener is het niet altijd gemakkelijk om werk en een privéleven te combineren. De werktijden zijn onregelmatig, er wordt fysiek veel van je gevraagd en er zijn veel vooroordelen over sekswerk. De kunst is om daar op een goede manier mee om te gaan.

Dubbelleven

Je kunt er voor kiezen om mensen in je omgeving niet op de hoogte te brengen van je werk in de seksuele dienstverlening. Als je denkt dat je omgeving hier niet goed op zal reageren, is het goed om over deze optie na te denken. Je kunt andere seksuele dienstverleners vragen naar hun ervaring hiermee of het bespreken met iemand uit je omgeving die wel van je werk af weet.

Werknaam

De meeste seksueel dienstverleners kiezen er voor om een werknaam te gebruiken. Met een werknaam hou je werk en privé meer gescheiden. Zo kan het gebruik van een werknaam je helpen om ‘in je rol’ te komen of de ‘knop om te zetten’. Je verandert tijdelijk letterlijk van identiteit. Lees hier meer over bij het onderwerp privacy.

Partner

Het verschilt nogal of je een partner hebt die weet dat je sekswerker bent of niet. Heb je een partner voor wie je het geheim wilt houden dan kan dit zorgen voor veel stress. Je moet steeds een kloppend verhaal verzinnen, zorgen dat je niet herkend wordt door bekenden van hem/haar en je kunt niet alles met elkaar delen.

Als je partner wel op de hoogte is van je werk in de seksuele dienstverlening kan het zijn dat hij/zij achter je staat. Eventuele grenzen, zoals niet zoenen, en ervaringen, zoals een vervelende klant, kun je dan wellicht bespreken. Het kan ook zijn dat je partner het niet eens is met jouw keuze. Dit kan zich uiten in ruzie of een jaloerse reactie. Bespreek de mogelijkheden en bedenk wat je eigen behoeftes zijn. Geef je bijvoorbeeld het door jouw verdiende geld aan je partner, verdeel je het of hou je het voor jezelf?

Als je na je werk thuis komt en je hebt al een aantal keer seks gehad die dag, kan het zijn dat je geen behoefte hebt aan seks met je partner. Bedenk hoe je hier mee om kan gaan en op welke momenten je dan wel seks met hem/haar zou willen. Ook is het goed om alvast na te denken over wat je kunt doen als blijkt dat je een soa hebt opgelopen. Hoe kun je dit voorkomen, hoe kun je dit het beste vertellen en wat moeten jij en je partner doen om weer soa vrij te worden. Lees hier meer over bij het onderwerp gezond werken.

Vooroordeel

In de media wordt sekswerk niet altijd positief afgeschilderd. Ook in de politiek is het een gevoelig onderwerp waar ze het niet snel over eens worden. Ieder mens denkt er weer anders over. Over het algemeen geldt: onbekend maakt onbemind. Dit kan van invloed zijn op je keuze om te vertellen dat je in de seksuele dienstverlening werkt of hebt gewerkt. Niet alleen tijdens het solliciteren naar een andere baan, ook bij (nieuwe) vrienden of vriendinnen, is het goed om te bedenken wat je kwijt wilt en hoe je reageert op een vooroordeel van iemand.

Wat kan Spot 46 voor jou betekenen?

Wil je verder praten over het leiden van een dubbelleven? Weet je niet of je het aan je omgeving (partner) moet vertellen dat je werkt als seksueel dienstverlener? Loop je tegen een vooroordeel aan? Neem contact op met Spot 46.