Spot46

 

Veilig werken

Gezondheid

Je werkt in de seksuele dienstverlening met je lichaam. Zorg daar goed voor. Heb je seks met een klant, doe het dan veilig en gebruik altijd een condoom. Als je wisselt tussen neuken, pijpen en anaal gebruik dan telkens een nieuw condoom. Gebruik bij beffen een beflapje of een opengeknipt condoom. Je kunt namelijk een soa hebben in je keel waarmee jij jezelf vaginaal besmet. 

Soa

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kunt het oplopen bij onveilige seks of als het condoom scheurt of afglijdt. Virale soa’s, zoals herpes, HIV, hepatitis B, wratjes, blijven meestal in je lichaam. Klachten kunnen daardoor terugkomen. Bacteriële soa’s zijn vaak goed te genezen. Denk aan chlamydia, gonorroe en syfilis. Het is belangrijk je te laten testen en niet met een soa te blijven rondlopen. Je kunt anderen besmetten en/of onvruchtbaar worden. 

Vind je gezond werken belangrijk?

1. Laat regelmatig preventief een soa-onderzoek doen. Testen kan gratis en op vertrouwelijke basis bij Spot46.
2. Laat je altijd testen bij onveilige seks of na een klapcondoom.
3. Laat je inenten tegen Hepatitis B. Dit kan gratis bij Spot46.
4. Laat je bij klachten spoedig testen. Dit kan vijf dagen per week bij het Centrum Seksuele Gezondheid.
5. Gebruik altijd een condoom.
6. Gebruik aanvullend op het condoom nog andere anticonceptie.

Voor vragen hierover kun je terecht bij het Centrum Seksuele gezondheid tijdens hun spreekuur bij Spot46.

Veiligheid

Sommige klanten zijn veeleisend of agressief of gebruiken drugs en alcohol. Bedenk vooraf of je diegene binnenlaat en wat je doet als je hulp nodig hebt. Werk je in een raamstraat, club, privéhuis of bij een escortbureau? Vraag dan aan de exploitant of gastvrouw/-heer welke maatregelen zij treffen om veilig te werken. Zij zijn hiertoe wettelijk verplicht. Blijft de chauffeur bijvoorbeeld op je wachten als hij je naar de klant brengt? Heeft je kamer in de raamstraat een noodknop? Laat je altijd iemand weten waar en hoe lang je aan het werk bent? Heb je zelfverdedigingsspray op zak? Allemaal maatregelen om vooraf goed over na te denken.

Privacy

Sekswerk is een legaal beroep. Toch rust er een taboe op. Om die reden willen sekswerkers hun privacy beschermen. Je kunt dat op de volgende manieren doen. 

 

Tips om veilig te werken:

1.  Maak jezelf onherkenbaar en draag bijvoorbeeld een pruik, masker en/of make-up.

2. Plaats bij een advertentie geen foto van je gezicht, maar van je lichaam. Zorg dat je onherkenbaar bent. 

3. Gebruik een werknaam en niet je echte naam. Klanten kunnen jou dan niet op internet opzoeken.

4. Op internetforums delen klanten hun ervaringen met sekswerkers. Deze forums zijn openbaar. Met een werknaam blijf je anoniem.

5. Zorg voor een aparte werkmobiel. Zo houd je werk en privé gescheiden.

6. Gebruik voor het contact met klanten een apart e-mailadres met je werknaam.